malatya boşanma avukatı | Erbaş & Şahin Hukuk Bürosu https://www.erbassahin.av.tr Thu, 07 Apr 2022 13:21:17 +0000 tr hourly 1 https://www.erbassahin.av.tr/wp-content/uploads/2020/10/avukatfav-1.png malatya boşanma avukatı | Erbaş & Şahin Hukuk Bürosu https://www.erbassahin.av.tr 32 32 DESTEKTEN YOKSUN KALMA TAZMİNATI? https://www.erbassahin.av.tr/destekten-yoksun-kalma-tazminati/ https://www.erbassahin.av.tr/destekten-yoksun-kalma-tazminati/#respond Thu, 07 Apr 2022 13:21:13 +0000 https://www.erbassahin.av.tr/?p=1866 DESTEKTEN YOKSUN KALMA TAZMİNATIYLA ALAKALI AÇILAN DAVALARDA SIKÇA KARŞILAŞILAN SORUN OLAN ANNE BABAYA VEYA KARDEŞE DESTEK OLUNUP OLUNMADIĞININ İSPATI KONUSUNA YARGITAY İÇTİHATİ BİRLEŞTİRME GENEL KURULU BİR AÇIKLIK GETİRMİŞTİR. 2016/*** E. 2018/*** K. SAYILIBU KARAR DA ”..ANA VE/VEYA BABANIN ÇOCUĞUNUN HAKSIZ FİİL VE/VEYA AKDE AYKIRILIK SONUCU ÖLMESİ NEDENİYLE AÇTIĞI DESTEKTEN YOKSUN KALMA TAZMİNATI DAVALARINDA, DESTEK İLİŞKİSİNİN VARLIĞININ İSPATI İÇİN SGK’DAN GELİR BAĞLANMASI ŞARTININ ARANMAYACAĞI, DESTEKTEN YOKSUN KALMA TAZMİNATI DAVALARINDA ÇOCUKLARIN ANA VE/VEYA BABAYA DESTEK OLDUKLARININ KARİNE OLARAK KABULÜ GEREKTİĞİ..”

]]>
https://www.erbassahin.av.tr/destekten-yoksun-kalma-tazminati/feed/ 0
KİRA ZAMMI NE KADAR OLMALI? https://www.erbassahin.av.tr/kira-zammi-ne-kadar-olmali/ https://www.erbassahin.av.tr/kira-zammi-ne-kadar-olmali/#respond Thu, 07 Apr 2022 12:46:12 +0000 https://www.erbassahin.av.tr/?p=1861 SON DÖNEMLERDE DÜNYAYI ETKİSİ ALTINA ALAN EKONOMİK KRİZLER MALESEF ÜLKEMİZİDE CİDDİ DERECEDE ETKİLEMİŞTİR. BU SÜREÇTE SON 1-2 YIL İÇERİSİNDE ÖZELLİKLE GAYRİMENKUL FİYATLARI 4-5 KAT HATTA DAHA FAZLA ARTMIŞTIR. HAL BÖYLEYKEN KİRALAR BU DERECEDE ARTMADIĞI İÇİN BİR TAKIM SIKINTILAR YAŞANMAYA BAŞLAMIŞTIR. BU SEBEPLE KİRANIN GÜNCELLENMESİ AMACIYLA EV SAHİBİ TARAFINDAN DAVA AÇILABİLMEKTEDİR. BU BAĞLAMDA GAYRİMENKUL SAHİPLERİNİN HAKLARINI ARAMASININ ÖNÜ AÇIKTIR.

GAYRİMENKULÜNÜ KİRAYA VEREN KİŞİ DAVA AÇACAĞI GİBİ, AÇTIĞI DAVADA DAVA DEVAM EDERKEN İHTİYATİ TEDBİR YOLUYLA YENİ KİRA BEDELİ DE BELİRLENEBİLİR. YARGITAY 3.HUKUK DAİRESİ’NİN 2021/34** E, 2021/60** K SAYILI KARARI BUNUN İÇİN EMSAL NİTELİKTE BİR KARAR OLMUŞTUR.

]]>
https://www.erbassahin.av.tr/kira-zammi-ne-kadar-olmali/feed/ 0
TRAFİK KAZALARINDA DEĞER KAYBI! https://www.erbassahin.av.tr/trafik-kazalarinda-deger-kaybi/ https://www.erbassahin.av.tr/trafik-kazalarinda-deger-kaybi/#respond Mon, 07 Mar 2022 09:06:45 +0000 https://www.erbassahin.av.tr/?p=1849 DEĞER KAYBI; ARACINIZDA MEYDANA GELEN KAZA SONRASINDA ARACINIZDA OLUŞAN PARÇA DEĞİŞİMİ VEYA PARÇA BOYANMASI VE SAİR İŞLEMLER SONRASINDA ARACINIZIN GÜNCEL DEĞERİNDE YAŞANAN DÜŞÜŞTÜR.

BU DÜŞÜŞ MİKTARI YANİ DEĞER KAYBI KAZADA EĞER SİZ KUSURLU TARAF DEĞİLSENİZ DİĞER TARAF VE SİGORTA ŞİRKETİNE DAVA AÇILIP ONLARDAN TAHSİL EDİLMEKTEDİR.

TRAFİK KAZASI SEBEBİYLE ARACINIZ DEĞER KAYBETTİYSE BİZİMLE İLETİŞİME GEÇEREK ARACINIZDA OLUŞAN DEĞER KAYBI MİKTARINI YASAL FAİZİYLE BİRLİKTE ALABİLİRSİNİZ.

İYİ GÜNLER DİLERİZ.

AV.MEHMET ŞAHİN

]]>
https://www.erbassahin.av.tr/trafik-kazalarinda-deger-kaybi/feed/ 0
UZLAŞTIRMA NEDİR? NASIL YAPILIR? https://www.erbassahin.av.tr/uzlastirma-nedir-nasil-yapilir/ https://www.erbassahin.av.tr/uzlastirma-nedir-nasil-yapilir/#respond Mon, 31 May 2021 06:44:02 +0000 https://www.erbassahin.av.tr/?p=1819 CEZA HUKUKUNDA UZLAŞTIRMA TARAFSIZ BİR KİŞİ TARAFINDAN UYUŞMAZLIĞIN ÇÖZÜLMESİ İÇİN SUÇUN MAĞDURU İLE FAİLİN İLETİŞİM KURDUĞU SÜREÇTİR.

CEZA MUHAKEMESİ KANUNU 253. MADDE DE DÜZENLENMİŞTİR. CEZA MUHAKEMESİ KANUNU 253.MADDEDE SAYILAN SUÇLAR SÖZ KONUSU OLDUĞUNDA, ŞÜPHELİ İLE MAĞDUR VEYA SUÇTAN ZARAR GÖRENİN GERÇEK VEYA ÖZEL HUKUK TÜZEL KİŞİSİ OLMASI HALİNDE UZLAŞTIRILMA GİRİŞİMİNDE BULUNULUR.

MAĞDURUN SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUKLAR BAKIMINDAN AYRICA ÜST SINIRI 3 YILI GEÇMEYEN HAPİS VEYA ADLİ PARA CEZASINI GEREKTİREN SUÇLARDA UZLAŞTIRMA YOLUNA GİDİLEBİLİR, ŞİKAYETE BAĞLI DEĞİL İSE, UZLAŞTIRMA YOLUNA GİDİLEBİLMESİ İÇİN, KANUNDA AÇIK HÜKÜM GEREKİR.

CİNSEL DOKUNULMAZLIĞA KARŞI SUÇLARDA, SORUŞTURULMASI VE KOVUŞTURULMASI ŞİKAYETE TABİ OLSA BİLE, UZLAŞTIRMA YOLUNA GİDİLEMEZ.,

UZLAŞTIRMACI MAĞDUR VE FAİLE ULAŞARAK, UZLAŞMA DURUMUNDAN BAHSEDER. UZLAŞMAK İÇİN TARAFLARDAN GÖRÜŞ İSTER. HER İKİ TARAFINDA KABUL ETTİĞİ HALLERDE UZLAŞMA SAĞLANIR. UZLAŞMA SAĞLANDIKTAN SONRA CEZA DAVASI AÇILMAZ.

UZLAŞMA ESNASINDA TARAFLAR KENDİ ARALARINDA BELİRLEDİĞİ ŞARTLARDA DA ANLAŞABİLİRLER, BU ŞARTLAR HER İKİ TARAFINDA KABUL ETTİĞİ DURUMDA HERHANGİ BİR ENGEL OLUŞTURMAZ. ÖRNEĞİN MAĞDUR OLAN TARAF FAİLDEN TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNE BAĞIŞTA BULUNULMASINI İSTEYEBİLİR.

]]>
https://www.erbassahin.av.tr/uzlastirma-nedir-nasil-yapilir/feed/ 0
TAVZİH(KARAR DÜZELTME) NEDİR? https://www.erbassahin.av.tr/tavzihkarar-duzeltme-nedir/ https://www.erbassahin.av.tr/tavzihkarar-duzeltme-nedir/#respond Wed, 17 Feb 2021 07:51:59 +0000 https://www.erbassahin.av.tr/?p=1810 Tavzih; mahkemenin verdiği hükümde bulunan hesap ve sayı hatası gibi maddi hataların mahkeme tarafından düzeltilmesidir. Bunu mahkeme resen yapabileceği gibi taraflardan birinin talebi üzerine de yapabilir.

Hukuk Muhakemeleri Kanunu 304-305 inci maddelerinde düzenlenmiştir.

Tabi tavzihte amaç maddi hataların düzeltilmesidir. Bu kapsamda taraflardan birine tanınan hak sınırlandırılamaz veya genişletilemez. Hukuk Muhakemeleri Kanunu bu hususa da açıklık getirerek 305.maddenin 2.fıkrasında ”Hüküm fıkrasında taraflara tanınan haklar ve yüklenen borçlar, tavzih yolu ile sınırlandırılamaz, genişletilemez ve değiştirilemez.” şeklinde yer vermiştir.

Yani tavzih sadece hata düzeltmedir, kararın değiştirilmesi, hakların daraltılması veya genişletilmesi düşünülemez.

Örnek olarak: alacaklının kazandığı davada alacağının 300.000,00 TL(üçyüzbin türk lirası) olduğunun kabul edilmesine rağmen hükümde yanlış yazılarak 30.000,00(otuzbin türk lirası)şeklinde yazılmasıdır.

]]>
https://www.erbassahin.av.tr/tavzihkarar-duzeltme-nedir/feed/ 0
YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA ZİNCİRLEME SUÇ https://www.erbassahin.av.tr/yargitay-kararlari-isiginda-zincirleme-suc/ https://www.erbassahin.av.tr/yargitay-kararlari-isiginda-zincirleme-suc/#respond Thu, 31 Dec 2020 09:38:17 +0000 https://www.erbassahin.av.tr/?p=1773 Zincirleme suç Türk Ceza Kanunu’nun 43 maddesinde sayılmıştır. Söz konusu maddeye göre zincirleme suç: “Bir suç işleme kararının icrası kapsamında, değişik zamanlarda bir kişiye karşı aynı suçun birden fazla işlenmesi durumunda, bir cezaya hükmedilir. Ancak bu ceza, dörtte birinden dörtte üçüne kadar artırılır. Bir suçun temel şekli ile daha ağır veya daha az cezayı gerektiren nitelikli şekilleri, aynı suç sayılır.”Aynı suçun birden fazla kişiye karşı tek bir fiille işlenmesi durumunda da, 1. fıkra hükmü uygulanır. Kasten öldürme, kasten yaralama, işkence, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı ve yağma suçlarında bu madde hükümleri uygulanmaz” olarak daha detaylı bir şekilde düzenlenmiştir.

Zincirleme Suçun tanımını yapacak olursak ; bir suç kastıyla hareket ederek, birden fazla aynı suçu oluşturan hareketleri farklı zamanlarda, aynı kişiye karşı işlemiş olmak sebebiyle faile tek bir suçtan ancak TCK M.43 Bağlamında artırılarak ceza verilmesini öngören ceza hukuku müessesidir. 

Zincirleme suç hükümlerinin uygulanabilmesi için ilk şart; aynı suçun değişik zamanlarda birden fazla kere işlenmesidir. Yargıtay uygulamasına göre; “aynı suçtan anlaşılması gerekenin, aynı suç tipi olduğu”, kanunda düzenlenen suçların ismi aynı ise aynı suçtan söz edileceği, suçun ismi farklı ise artık aynı suçtan bahsedilemeyeceği kabul edilmektedir. Aynı suç kavramına suçun teşebbüs halinde kalma hali de dahildir. Örneğin Dolandırıcılık suçunda suçu bir kez işledikten sonra mağduru tekrardan dolandırmaya çalışması sırasında durum fark edilir ve engellenilse de Fail dolandırıcılık suçunda zincirleme suç hükümlerine göre yargılanır. Zincirleme Suç hükümlerinde ikinci şart işlenen suçun mağdurlarının aynı olmasıdır. Örneğin bir apartmanın önceki gün bir dairesini soyan hırsız ertesi gün başka bir dairesini soyarsa suçun mağdurları farklı kişiler olduğundan zincirleme suç hükümleri uygulanmaz. Son şart ise işlenen suçların aynı suç işleme kararı altında işlenmiş olması gerekmektedir. Söz konusu şart M.43’de de açıkça yer almaktadır. 

Aynı suçu meydana getiren fiillerin çokluğu halinde zincirleme suçtan bahsedilemez yani hırsızlık suçunda hırsızın çantada ki cüzdanı çalıp devamında da telefonu çalması zincirleme suç hükümlerinin uygulanacağı anlamına gelmez. 

Zincirleme suç hükümleri uygulanırken dikkat edilmesi gereken bir husus vardır. Fail tarafından işlenen suçlardan ilkinde suç emniyet görevlileri tarafından fark edilmesine rağmen fakat failin tekrardan suçu işlemesi engellenmeyerek fiziki takip başlatılıyorsa ve failin aynı suçu işlemesiyle yakalandığında zincirleme suç hükümlerine göre yargılanması Yargıtay’a göre yanlıştır. Yargıtay’ın pek çok kararında söz konusu durum da fiziki takibi yapan gizli soruşturmacının görevi failin suç işlemesini önlemektir. Devlet görevlisi bir kişinin daha fazla suç almasını sağlayabilmek adına failin yaptığı hukuka aykırı hareketlere fırsat vermemelidir.  Asıl olan bir suç işlendiği tespit edildiğinde suç işleyeni yakalayıp yargı önüne çıkarmaktır. Fakat uygumlalar da bu durumun karşıt halini çok fazla görmekteyiz. Aşşağıda ki Yargıtay Kararında da görmekteyiz ki bu yanlış bir uygulamadır. 

Zincirleme suç bazı durumalarda farklı yorumlanabilmektedir ve mağduriyetlere yol açabilmektedir. Bu mağduriyetleri önlemek adına yapılan itirazlar sonucu yargıtay aşağıda düzenlendiği şekilde bir hüküm kurmuştur.

10. Ceza Dairesi, 2016/3408 E., 2017/3547 K.

Gizli soruşturmacının görevi, soruşturma konusu suçun işlenip işlenmediğini, işlenmiş ise işleyenin kim olduğunu belirlemek ve bu konuda ki delilleri toplamaktır. Gizli soruşturmacı bu görevini yerine getirirken suç işleyemez, başkasını suç işlemeye azmettiremez. Devletin temel görevlerinden biri de suç işlenmesini önlemektir. Devlet görevlisinin bir kişinin daha fazla ceza almasını sağlamak için nu bazı hareketleri yapmaya yönlendirmesi ve ona bunun için fırsat vermesi kabul edilemez. Aksi halde gerek Anayasa’nın 2. Maddesinde yer alan ‘hukuk devleti’ ilkesi gerekse Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 6. Maddesinde öngörülen “adil yargılanma” hakkı ihlal edilmiş olur.  Esas olan gizli soruşturmacı olan görevlinin bir suç işlendiğini tespit ettiğinde suç işleyeni yakalayıp yargı önüne çıkarmasıdır. “

Stj. Av. Dilara KARACA

]]>
https://www.erbassahin.av.tr/yargitay-kararlari-isiginda-zincirleme-suc/feed/ 0
YARGITAY’DAN ÇOK ÖNEMLİ MASKE CEZASI KARARI https://www.erbassahin.av.tr/yargitaydan-cok-onemli-maske-cezasi-karari-2/ https://www.erbassahin.av.tr/yargitaydan-cok-onemli-maske-cezasi-karari-2/#respond Fri, 18 Dec 2020 06:50:28 +0000 https://www.erbassahin.av.tr/?p=1767 Bilindiği üzere tüm dünya ile birlikte ülkemizi de etkileyen pandemi sürecinde bir çok yenilik hayatımızın bir parçası haline geldi.

Bunlardan en önde geleni ise ‘maske’. Coronavirüs vakalarının artması ile ölüm oranlarının da artması sebebiyle bir çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de maske takma zorunluluğu için yasal bir zemin hazırlandı ve cezai müeyyideye bağlandı. Hal böyleyken maske takmayanlar hakkında cezai işlemler uygulanmaya başlandı.

İl hıfzıssıhha meclislerinin kararları doğrultusunda valilik tarafından halka bildirilen bu zorunlulukta yine ceza kesmeye yetkili makam valilik makamıdır. Hal böyleyken polis memurları maske takmayanlar hakkında gerekli tutanağı düzenleyerek valiliğe göndermek zorundadırlar. Bazı polis memurları ise kabahatler kanununa aykırılıktan idari para cezası kesmişlerdir. Hal böyleyken Yargıtay bu konuyu daha açıklayıcı hale getirmek için emsal karar niteliğinde bir karara imza atmıştır.

Yargıtay 19.Ceza Dairesi kararında özetle ””vali başkanlığında toplanan hıfzıssıhha meclisi maske takma zorunluluğu kararı alabilir ancak cezai işlem uygulanan radar gibi hallerde olduğu gibi, maske takılması için uyarı levha ve afişleri asılması gereklidir. Polisler maske takmayanlar hakkında idari para cezası kesemez, ancak tutanakla imza altına alarak ilgili il valiliğine gönderebilirler.””

]]>
https://www.erbassahin.av.tr/yargitaydan-cok-onemli-maske-cezasi-karari-2/feed/ 0
KIDEM TAZMİNATI NEDİR? https://www.erbassahin.av.tr/kidem-tazminati-nedir/ https://www.erbassahin.av.tr/kidem-tazminati-nedir/#respond Fri, 11 Dec 2020 10:14:32 +0000 https://www.erbassahin.av.tr/?p=1761 İşçileri ilgilendiren en önemli konulardan biri de kıdem tazminatıdır. Kıdem tazminatı işine son verilmiş çalışanlar için önemli bir güvencedir. Kıdem tazminatı, İşveren bünyesinde çalışan bir işçinin 4857 sayılı iş kanunu kapsamında iş akdi sonlandırıldığında veya kanunda belirtilen istisnai koşullar sebebiyle (askerlik, evlilik vb.) işten ayrılması durumunda çalıştığı süre boyunca verdikleri emeğin karşılığı olarak işverenden talep edebileceği tazminattır. İşçi çalıştığı her yıl bir maaşı kadar tazminat alır. Fakat işçinin kıdem tazminatını alabilmesi için bazı koşulların varlığı gerekmektedir.

1)4857 sayılı İş Kanunu’na göre İşçi olmak. Söz konusu kanuna göre iş sözleşmesi ile bir işverenin işyerinde çalışan kişiy işçi denilmektedir. İş sözleşmesinin yazılı veya sözlü yapılmış olması bir önem fark etmemektedir. 4857 sayılı kanunun 14. Maddesinde bu kanun kapsamı dışında kalan işçiler sayılmıştır. Bunlar;

■ Deniz ve hava taşıma işlerinde çalışanlar,

■ 50’den az işçi çalıştırılan (50 dahil) tarım ve orman işlerinin yapıldığı işyerlerinde veya işletmelerinde çalışanlar,

■ Aile ekonomisi sınırları içinde kalan tarımla ilgili her çeşit yapı işleri,

■ Bir ailenin üyeleri ve 3 üncü dereceye kadar (3 üncü derece dahil) hısımları arasında dışardan başka biri katılmayarak evlerde ve el sanatlarının yapıldığı işlerde çalışanlar,

■ Ev hizmetlerinde çalışanlar,

■ Çıraklar,

■ Sporcular,

■ Rehabilite edilenler,

■ Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu’nun 2 nci maddesinin tarifine uygun üç kişinin çalıştığı işyerlerinde çalışanlar.

Yukarıda sayılı olan çalışanlar bu kanun kapsamında işçi sayılmadıkları için kıdem tazminatı almaya hak kazanamazlar.

2) Diğer şartımız ise bir yıl çalışma şartıdır. Aynı işveren kapsamında kesintisiz olarak en az bir yıl çalışmış olan işçiler Kıdem tazminatı almaya hak kazanırlar. Bu bir yıla işçi ve işveren arasında geçen deneme süresi de dahildir.

3) İşçi ve işveren arasında yapılan iş sözleşmesi belirsiz süreli olmalıdır veya belirli süreli iş sözleşmelerinde sözleşmede öngörülen süre bir yıldan fazla ve geçen bir yılın ardından sözleşme süresi dolmadan iş akdi sonlandırılmış ise de işçi kıdem tazminatı alabilir. Fakat belirli süreli iş sözleşmelerinde işçi süre bitiminde kıdem tazminatı talep edemez. 

4) İş akdinin feshinden itibaren 5 yıl geçmemiş olmalıdır. Beş yılın sonunda zamanaşımına uğrayacaktır.

5) İş sözleşmesi işçi tarafından haklı nedenlerle veya işveren tarafından haksız nedenlerle feshedilmiş olmalıdır. 

Yukarıda sayılan şartlara ek olarak aşağıda ki durumlarda da işçi kıdem tazminatına hak kazanır;

■ İşverenin, çalışanın ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış sebepleri haricinde bir nedenle sözleşmesini feshetmesi,

■ Çalışanın, sağlık, iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık ya da işin durması vs. nedenlerle sözleşmesini feshetmesi,

■ Askerlik görevi nedeniyle işten ayrılma,

■ Kadınların evlenmesi durumunda (1 sene içinde) işten ayrılması,

■ Emeklilik hakkını kazanıp ya da bu kapsamda yaş dışında 15 yıllık sigortalılık sigortalılık süresi ve 3600 prim gününün doldurulması sebebi ile işten ayrılma,

■ Çalışanın vefat etmesi (yakınlarına ödenir)

Kıdem tazminatının hesaplanması

İşçiye çalıştığı her yıl için 30 günlük brüt ücreti tutarında tazminat ödenir. Tazminat tutarı giydirilmiş brüt ücret üzerinden hesaplanılır ve çalışılan yıl ile çarpılarak miktar bulunulur. ( Giydirilmiş brüt ücret; Çalışana verilen aylık çıplak ücrete, ikramiye, prim, yol, yemek, vb. ödemelerin eklenmesiyle bulunan ücrettir.)

Kıdem tazminatı tavan tutarı nedir? 

Sene de iki kere Ocak-Haziran ve Temmuz-Aralık olmak üzere Hazine Maliye bakanlığı tarafından kıdem tazminatı tavan tutarı belirlenir. 2020 yılında ilk yarıda belirlenen tutar 6130 TL ilken ikinci yarı da 7117 TL olmuştur. Yani işçi bu tutarların üzerinde bir miktarda maaş alıyorsa  kıdem tazminatının belirleneceği aylık ücret 2020 Temmuz-Aralık ayı için en fazla 7.117 TL üzerinden hesaplanabilir.

STJ.AV. DİLARA KARACA

]]>
https://www.erbassahin.av.tr/kidem-tazminati-nedir/feed/ 0
Vekalet Ücreti Sorunu https://www.erbassahin.av.tr/vekalet-ucreti-sorunu/ https://www.erbassahin.av.tr/vekalet-ucreti-sorunu/#respond Thu, 15 Oct 2020 06:57:56 +0000 https://www.erbassahin.av.tr/?p=1722 Vekalet ücreti ne demektir öncelikle o konuyu açıklayarak başlayalım. Vekalet ücreti: ”hukuki bir iş, işlemin veya davanın avukat aracılığıyla takip edilmesini isteyen kişinin, bu hukuki hizmetin karşılığı olarak avukata ödediği ücretin adıdır”.

Bu işlemler bir dava olacağı gibi hukuki herhangi bir yardım da olabilir.

Hukuk davalarında ise avukat takip ettiği davayı kazandığında mahkeme tarafından avukata karşı taraftan alınmak üzere vekalet ücretine hükmedilir. İşte bu hususun biraz tartışılması gerekmektedir.

Takip etmediği bir dava için avukata mahkeme vekalet ücretine hükmetmeli midir ? Davanın açılmasıyla her şey bitmemektedir. Davayı açtığınız karşı taraf yani davalı eğer avukattan hukuki yardım almak istediğinde sizin dava dilekçenize cevap verme durumu söz konusu olmaktadır. Örneğin; asliye hukuk mahkemesinde, adınıza bulunan arsanız için size haksız yere bir dava açıldığını düşünün. Davacı başka biri siz ise davalısınız. Ve haklı olduğunuz aşikar. Ve gidip bir avukatınızdan hukuki yardım talep ettiniz. Avukatınıza bu hukuki yardım karşılığında bir ücret ödediniz. Avukatınız eğer davayı takip eder cevap dilekçesi verir ve sonunda davayı kazanırsa, avukatınıza mahkeme karşı taraftan alınmak üzere davanın değerine göre hesaplayarak avukata vekalet ücretine hükmeder. Buraya kadar sıkıntı yoktur. Ama avukatınız cevap dilekçesi vermez ve duruşmalara katılmaz ise burada hakim vekalet ücretine hükmetmeli midir ?

Tabiki hayır! ! Avukata vekalet ücreti davayı takip ettiği için hükmedilir. Hal böyleyken davanızı takip etmeyen avukatın karşı taraftan vekalet ücreti alması etik değildir. Hal böyleyken bu hususta da yargıtay güzel ve anlamlı bir karar vermiştir. Yargıtay verdiği kararda ”duruşmaya katılmayan, cevap dilekçesi vermeyen hiçbir emek ve mesai harcamayan avukat lehine vekalet ücreti hükmedilemez” demiştir. Bu konuda tüm soru işaretlerini silen yargıtay 12. Hukuk dairesi net bir tavır ortaya koymuştur.

]]>
https://www.erbassahin.av.tr/vekalet-ucreti-sorunu/feed/ 0