MALATYA GERİ GÖNDERME MERKEZİ’de kalanların hukuki hakları, durumları ve yapılacak işlemler

Spread the love

Öncelikle belirtmek gerekir ki bu merkezde tutulan göçmenler genellikle haklarında idari gözetim kararı bulunan kişilerdir. Buraya gelme nedenleri genellikle sınır dışı edilmektir. Kişi sınır dışı edilmeden önce haklarını bilmesinde fayda bulunmaktadır.

Öncelikle haklarında sınır dışı kararı verilenler kararın kendilerine tebliğ edildikten sonra 7 gün içerisinde İdare Mahkemesinde dava açmak zorundadırlar. Dava bu sınır dışı kararının iptali için açılmaktadır. Sınır dışı kararı iptal edilen göçmen idare tarafından serbest bırakılacaktır.

Ayrıca belirtmek gerekir ki idari gözetim kararı ile sınır dışı kararı iki ayrı işlemdir. Bu işlemlerin nedenleri çoğu zaman aynı olsa da doğurdukları sonuçlar ve bu işlemlere karşı başvurulabilecek merciler farklılaşmaktadır. Bu nedenle kişinin bu geçici gönderme merkezinden çıkarılması için üstün bir hukuk bilgisinin bulunması gereklidir.

6458 sayılı YABANCILAR VE ULUSLARARASI KORUMA KANUNU 54. maddesinde yazılı nedenlerden biri bulunanlar için valiliklerce sınır dışı kararı alınmaktadır. Bu yazılı gerekçelerin doğru olmadığı veya alınan karardaki usulsüzlükler dava konusu edilebilecektir. Kişi açılan dava sonuçlanıncaya kadar sınır dışı edilemez. Ancak açılan davanın kabul edilebilmesi ve dilekçenin baştan reddedilmesi için avukattan yardım alınabilir.